Türkçe
-
Atasözü, Deyim ve İkileme Örnekleri
“Bilinir ki edebiyat, bilimdeki gibi buluşların değil, yaratıcılığın ürünüdür Bu gerçeği “göz önünde bulundurması” gereken eleştirmenin işi, beğendiğini göklere çıkarmak, beğenmediğini yerin…
Devamını Oku » -
Sözcükte ve Söz Öbeğinde Anlam
“Kendi toplumsal gerçeğini ortaya koyma” sözü bir sanatçı açısından içinde yaşadığı topluma sırt çevirmemeyi, bir eser açısından ise toplumsal yaşama ayna tutma özelliği göstermeyi…
Devamını Oku » -
Okuma Becerisi Ektinlik Örnekleri
1. Grup oluşturulur. Günlük yaşantımızda yer alan konuşmalar (pazara giden ailenin satıcıyla yaptığı konuşmalar, aile fertleri arasındaki bir konudaki konuşmalar,…
Devamını Oku » -
Eleştirel Okuma Tekniği
Metinde bahsedilen konuyu olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirmeye dayanır. Öğrencilerin kendi doğrularını oluşturmasında son derece önemlidir. Metnin okunması esnasında öğrenciler…
Devamını Oku » -
Tartışarak Okuma Tekniği
Öğrencilerin işlenen konuyla ilgili bilgi, duygu ve düşüncelerini arkadaşlarıyla paylaşmaları esasına dayanır. Öğrenciler arkadaşlarının düşünceleri vasıtasıyla farklı bakış açıları kazanırlar.…
Devamını Oku » -
Metinlerle İlişkilendirme Tekniği
Okunan önceki metinlerle bağ kurdurularak öğrencilerin düşünme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanır. Bu benzerlikler konu, olay, kişi, mekan, toplumsal değerler vb. hakkında…
Devamını Oku » -
Ezberlerme Tekniği
Öğrencilerin hafızalarını güçlendirme ve edebi ve kültürel değeri yüksek eserler vasıtasıyla Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanmalarını sağlar. Öğrencilerin seviyelerine,…
Devamını Oku » -
Okuma Tiyatrosu Tekniği
Metnin yapısını, dilini, şahısları ve olayları anlamada önemlidir. Metin okunduktan sonra diyaloglara dönüştürülerek tiyatro metni haline getirilir. Metnin içeriğinde değişikler…
Devamını Oku »