Türk Dili
Türk dilleri Altay dilleri ailesine aittir. En çok konuşulan Türk dili, Türkiye Türkçesidir. Ardından Azerbaycan Türkçesi, Özbek Türkçesi, Uygur Türkçesi, Kazak Türkçesi, Türkmenistan Türkçesi, Tataristan Türkçesi gelmektedir. Bu başlık altında da Türk diline ait konular yer almaktadır.
-
Gönderim Ögeleri – Ayrıntılı Anlatım
Gönderim Ögeleri TEMEL KAVRAMLAR 1- Metin Dil Bilim (Text Linguistics) Yazılı ve sözlü bir metni metin yapan niteliklere, metnin oluşturulmasında…
Devamını Oku » -
Genel Dil Bilimi Notları
Genel Dil Bilimi Notları Dilbilim, dil yetisinin ve doğal dillerin bilimsel incelenmesidir. Dillerin karşılaştırılmalı ve tarihsel incelemelerini, dillerin yapılarının eşzamanlı…
Devamını Oku » -
Yazımı Karıştırılan Kelimeler
Türkçede kullanılan bazı sözcükler gerçeğinden farklı olarak alışagelmiştir. Bunların düzgün kullanımını TDK sayesinde öğreniyoruz. Sizlere yazımı karıştırılan sözcüklerin bir listesini…
Devamını Oku » -
Türk Dillerinin Cümle Yapıları
Türk dilleri veya Türk lehçeleri, Doğu Avrupa’dan Sibirya ve Çin’in batısına dek uzanan bir alanda ana dil olarak 180 milyon…
Devamını Oku » -
Dilin Ortaya Çıkış Kuramları
Dillerin ortaya çıkışını gösteren videoyu sizlerle buluşturuyoruz. İyi seyirler. [youtube id=”fibHPceLICo” width=”750″ height=”500″ position=”left”]
Devamını Oku » -
Atasözü, Deyim ve İkileme Örnekleri
“Bilinir ki edebiyat, bilimdeki gibi buluşların değil, yaratıcılığın ürünüdür Bu gerçeği “göz önünde bulundurması” gereken eleştirmenin işi, beğendiğini göklere çıkarmak, beğenmediğini yerin…
Devamını Oku » -
Yapı ve Köken Bakımından Dünya Dilleri
Dünya üzerindeki diller geçen yıllara ve coğrafi özelliklere göre çeşitli sınıflara/bölümlere ayrılmıştır. Bu süre yüzlerce yılı kapsayacak derinliktedir. Dillerin sınıflandırılması,…
Devamını Oku » -
Sözcükte ve Söz Öbeğinde Anlam
“Kendi toplumsal gerçeğini ortaya koyma” sözü bir sanatçı açısından içinde yaşadığı topluma sırt çevirmemeyi, bir eser açısından ise toplumsal yaşama ayna tutma özelliği göstermeyi…
Devamını Oku »