ÖYTProgram Geliştirme
Temel Öğretim Modeli
Temel Öğretim Modeli Nedir?
Glasser’in temel öğretim modeli, öğrencilerin sınıfta ve sınıf dışındaki öğrenme-öğretme yaşantılarında başarılı olabilmesi için onların iyi davranışlar seçmelerine yardımcı olmaya dayanmaktadır. Bu bağlamda, okul öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir eğitim düzenleyip onları tatmin etmelidir. Okulda verilen öğretimin kalitesi disipline de olumlu yansıyacaktır.
Glasser, insan ihtiyaçlarını beş grupta toplamıştır:
- Fizyolojik ihtiyaçlar
- Sevgi
- Güç
- Özgürlük
- Eğlence
Temel öğretim modeli bilişsel kuramdan etkilenmiştir. Glasser, öğretme işinin en iyi sınıfta-okulda öğretmen tarafından yapılacağını vurgular. Temel Öğretme Modeli, sistem yaklaşımına dayalı olarak geliştirilmiştir. Model dört öğeden oluşur:
Temel Öğretim Modeli Basamakları
- Öğretim hedefleri: Süreç sonunda kazandırılacak yeterliliklerdir.
- Giriş davranışları: Gelişim özellikleri, eğitim ihtiyaçları, öz geçmişi, yetenekleri gibi öğrenme için gerekli olan faktörlerdir.
- Öğretim İşlemleri: 1. ve 2. aşamalara bağlı olarak yapılır. Eğitim ortamının düzenlenmesi, öğretim ilke, yöntem ve teknikleri, araç ve gereçlerin belirlenmesidir.
- Değerlendirme: Süreç düzeyinin belirlenmesidir. Belirleme sonunda öğrenme eksiklikleri giderilir, yanlışları düzeltilir ve başarı düzeyi hakkında bilgilendirilir.
Glasser’e göre sınıfta başarılı olmanın koşulları şunlardır:
- İç ve dış pekiştireç önemlidir.
- Öğrenciler, öğrenmeyi öğrendikten sonra bağımsız olarak problem çözebilirler.
- Sınıfta öğrenciye yönelik yüksek nitelikte öğrenme-öğretme etkinlikleri yapılmalıdır. Nitelikli etkinlikler öğrenciyi mutlu eder ve başarılı kılar. Sınıfta yapılan etkinlikler öğrenciye bilişsel ve duyuşsal açıdan zarar vermemelidir.
- Öğrenciler bütün performansları ortaya koymalı, kaliteli eğitim hizmeti verilmelidir.
- Sınıf ortamı samimi, içten ve destekleyici olmalıdır.
- Öğrenci kendi çalışmasını değerlendirmeli ve geliştirmelidir.
çok güzel bir siteye benziyor.