Program Geliştirme

Pragmatizm (Yararcılık)

Pragmatizm Nedir?

Pragmatizmin özü, bir düşüncenin, bir kavramın ya da bir kuramın bir eylem planı ya da tasarısından başka bir şey olmadığını ya da doğruluğunda yalnızca bu düşüncenin başarısından olduğu görüşüdür. Bir düşüncenin doğruluğu başarısına ve yararlılığına bağlıdır. Yarar getiren şeyler, doğru düşüncelerdir. Bu akımda ön yargıların yeri yoktur. Pragmatizmde, sonuçlar değerlendirilerek gerçeğe ulaşılır.

Pragmatik felsefe, değişimi gerçeğin esası olarak gördüğü için eğitimin de sürekli bir gelişim içinde olduğunu öngörür. ‘’Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz.’’ Sloganı benimsenir. Öğrencilerin sürekli değişen dünyanın problemleri ile başa çıkabilmesi için problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi gerekir. Eğitimde verilecek bilgi ve becerilerde de insanın ve toplumun yararına olan bilgi ve beceriler öğretilmeli, insanın işine yaramayacak şeyler öğretilmemelidir.

Pragmatizm (yararcılık), öğrencinin deneyimine dayandığından eğitim amaç ve yöntemlerinde esnekliğe, sürekli deneme ve düzeltmelere olanak tanır. Bilgi bilimsel yöntemle deneme-yanılma ile elde edilmektedir.
Çocuğun tüm yaşamı bir bütün olarak kabul edilen bu felsefede eğitim, yaşama hazırlıktan öte yaşamın kendisi olarak görülür. Öğretim süreçlerinde bireysel özellikler ve etkin katılım önemlidir.

BİLGİ NOTU:
Eğitimde çıkış noktası konu değil, çocuktur. Çocuğun tüm yaşamı bir bütün olduğundan eğitim; yaşama hazırlıktan öte yaşamın kendisidir. Bu akımda; bireysel özellikler ve çocuğun etkin katılımı önemlidir.

Diğer felsefi akımlar:

İlginizi çekebilir:
Realizm (Gerçekçilik)
İlginizi çekebilir:
İdealizm (İdealist Görüş)
İlginizi çekebilir:
Varoluşçuluk (Existentializm)

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu