İsmi Atakent olarak değiştirilmesi teklif edilen şehrimiz
İstanbul’un yaklaşık olarak 160 üzeri ismi olduğu bilinmektedir. İstanbul’un bulunabilen adlarının içinde şüphesiz en ilginç olalarından biri de 1930 yıllarında şehrin Bizans/Rum kökenli semt isimlerinin Türkçeleştirilmesi çalışmaları sırasında, İstanbul Şehir Meclisi’ne sunulan bir öneriydi. O yıllarda Mustafa Kemal’e “Atatürk” soyadının verilmesini takiben, İstanbul’un isminin de benzer bir biçimde değiştirilmesi üzerine kurgulanan bu enteresan teklife göre, İstanbul’un yeni adı; “ATAKENT” olmalıydı!…
Teklif uzun süre Şehir Meclisi’nde ve basında tartışılıyor ve sonuçta, bu ismin gereksizliği görülerek vazgeçiliyor… Sonradan 1950’lerde şekillenmeye başlayan banliyölerden birine “Ataköy” adı veriliyor.
Soru:
1930 yıllarda şehirlerde bulunan Rum kökenli isimlerin Türkçeleştirilmesi çalışmaları sırasında bir şehrimizin belediye meclisi tarafından şehrin isminin Atakent olarak değiştirilmesi önerildi. Çokça tartışılan ve kabul edilmeyen şehrimiz aşağıdakilerden hangisidir? egitimkafe.com / Osman Tok
A) Erzurum B) Samsun C) Ankara D) İzmir E) İstanbul Cevap: İstanbul. Şu anki ismi 1453’ten beri var olan ismilerinden biridir.