Türk Edebiyatı

Fıkra Nedir? Fıkra Genel Özellikleri

Fıkra Nedir? Fıkra Genel Özellikleri

Gazete ya da dergilerin belirli yerlerinde yayımlanan; güncel, siyasal, toplumsal sorunları kişisel görüşle ele alıp işleyen yazılara Fıkra (köşe yazısı) denir.

Fıkralar güncel bir olayı anlatır. Gazetelerin belli köşelerinde yayımlanan bu yazıların geleceğe kalırlığı yoktur, ömrü kısadır.

Fıkra yazarı işlediği konuyu görüşleri açısından değerlendirir. Bunu yaparken de bir görüşü kanıtlama yoluna gitmez. Okuru sorun üzerinde düşünmeye, yorum yapmaya zorlar.

Fıkrada amaç okuyucuyu etkilemektir, düşünceler tekrarlanmaz. Bu yüzden Fıkralar öz ve yoğun bir anlatıma sahiptir.

Türk edebiyatında Fıkrayı ilk deneyen Ahmet Rasim’dir. Falih Rıfkı Atay, Refik Halit Karay, Orhan Seyfi Orhon, Metin Toker, Aziz Nesin, Çetin Altan bu türün önemli yazarlarıdır

Uyarı: Makale de Fıkra da gazete-dergi yazısıdır. Ancak Fıkra güncel olaylar isler ve bir düşünceyi kanıtlama amacı taşımaz, bu yüzden Fıkralarda içten bir dil kullanılır. Makalede ise konu sınırlaması yoktur. Ele alacağı düşünceyi kanıtlamak zorunluluğu vardır. Bu yüzden makalelerde ağırbaşlı, ciddi bir dil kullanılır.

Uyarı: İnsanı güldürmeyi amaçlayan ve halk arasında anlatılan kısa öykülere de Fıkra denilmektedir. Nasrettin Hoca, Bektaşi, İncili Çavuş… Fıkraları halk öykücülüğü geleneğinin uzantılarıdır.

İlginizi çekebilir:
Şeyhî Kimdir? Hayatı Eserleri ve Edebi Kişiliği

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu