Program Geliştirme

Esasicilik (Essentialism) – Esasicilik Eğitim Felsefesinin Özellikleri

Esasicilik Nedir?

Esasicilikte, bireylerin zihinsel gelişimlerine yardımcı olmak ve yetenekli kişileri eğitmek temel amaçtır. Bu felsefi akımda öğretmen alanında uzman kişidir, geleneksel değerlerin yaygın bir şekilde öğretimi söz konusudur. Temel becerilerin (okuma, yazma, sayma), üzerinde durulduğu bu felsefede ayrıca, temel konular (ana dil, fen ve tarih) vazgeçilmez odak noktadır. Programların konu alanı üzerinde durulur. Zamanın tecrübesinden geçmiş kalıcı temel konuların ve değerlerin seçimine önem verirler. Eğitimin görevi kültürel mirası aktarmaktır. Sınıfta öğretmen otoritesinin esas olması gerektiğini savunan akım, daha çok öğretmen ve konu merkezli yaklaşım, strateji, yöntem ve tekniklerin kullanımına odaklanır.

BİLGİ NOTU:

Konu, disiplinli çalışma, ezber, sağlam bilgi, öğretmenin otoritesi, öğretmen konu alanında uzman kişi gibi söz ya da söz öbekleri Esasiciliği anımsatır.

Esasicilik Eğitim Felsefesinin Özellikleri

Dayandığı Felsefe: İdealizm ve Realizm
Eğitimin Amacı: Bireyler zihinsel yetilerinin gelişimine yardım etmek ve yetenekli kişileri eğitmektir.
Eğitim Programlarının Odak Noktası: Temel beceriler (okuma-yazma, sayma) ve temel konular (ana dil, fen, matematik, tarih)
Öğretmenin Rolü: Öğretmen merkezlidir. Öğretmen alanında uzman kişidir. Öğretmen otoritesinin sınıfta yeniden oturtulmasını savunurlar. Geleneksel değerlerin yaygın bir şekilde öğretimi söz konusudur. Öğrencinin potansiyelini tam olarak gerçekleştirebilmesi için öğretmenin rehberliğine ve yetişkinlerin kontrolüne ihtiyaç vardır.

Temel Özellikleri

⦁ Öğretmenin doğasında çok sıkı çalışma ve çoğu zaman zorlama vardır.
⦁ Eğitim ve öğretimde girişim öğrenciden çok öğretmende olmalıdır.
⦁ Eğitim sürecinin özünü, konu alanının çok iyi özümlenmesi oluşturur.
⦁ Okulda zihinsel disiplin yaklaşımlarının geleneksel yöntemleri kullanılmalıdır. Genel kavramlarının geliştirilmesi ve hayatın bütününü kavratacak şekilde bir öğretimin yapılabilmesi için soyut düşünme, disiplin, araştırma, ezber, düz anlatım, alıştırma ve tekrar gibi geleneksel öğretim yöntemleri kullanılmalıdır.
⦁ Geçmişten gelen temel bilgi ve değerlerin önemli yanları korunup yeni kuşaklara öğretilirse, yeni kuşaklar için geçmişin başarıları üstüne daha mükemmel bir uygarlık kurulabilir.

Diğer eğitim felsefesi akımları:

İlginizi çekebilir:
Eğitim Felsefesi Akımları
İlginizi çekebilir:
Daimicilik (Prennialism) Daimicilik Eğitim Felsefesinin Özellikleri
İlginizi çekebilir:
İlerlemecilik (Progressivism) - İlerlemecilik Eğitim Felsefesinin Özellikleri
İlginizi çekebilir:
Yeniden Kurmacılık (Re-Constructivism) - Yeniden Kurmacılık Eğitim Felsefesinin Özellikleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu